Restaurant Bistro Pampus
22-05-2018 in Home & Restaurant

Franse chansons, Parijse stillevens aan de muur, de ongedwongen ambiance met knusse zitjes. Nee, we zitten niet in Frankrijk, maar gewoon bij Bistro Pampus, hartje Zwolle. En dan moeten we nog eten. Bon appetit, monsieur et madam.

Maar mon dieu, wat een heerlijke verrassing serveert Janno, de stijlvol in Bretonse streep geklede garçon, ons deze avond. Een niet te versmaden tompouce als voorgerecht. Geen mierzoete, maar een van zalm, opgezet met bladerdeeg en gerookte zalm, roomkaas en basilicum. Een kunstwerkje voor het oog, een zalfje voor de mond, waarbij de witte Bergerac de beleving versterkt. En ja, dan zijn we de fijne huisaperitief, een (eet)lustopwekkende siroop met kruidige ingrediënten, geserveerd met toast met aioli al voorbij.

Alles op de placemat
De zichtlocatie aan de rand van de Zwolse grachtengordel biedt sinds 1990 ruimte aan de bistro. Remon en Ina Kroon hebben er hun zaak van gemaakt. Een toegankelijke bistro waar iedereen kan aanschuiven. Maar wel met gerechten die je volgens goed Frans gebruik in huis hoort te hebben, van zeefruit tot Elzasser zuurkool. En dat afgewisseld met gerechten, zoals Biefstuk Pampus 1990 en de Boeuf Bourguignon. Pampus is wars van pretenties, maar kiest voor goed eten. Niks geen menukaart, maar een chique placemat waarop alle gerechten staan.

Petit dessert, superbe bekomst
Zo’n bistrogerecht mogen we genieten in de vorm van het hoofdgerecht: een sappige gekonfijte eendenbout met sinaasappelsaus. De Franse frites, compote de pommes en friszure wittekoolsalade maken het menu compleet, natuurlijk met een lichtrode Rhônewijn. Het is goed toeven, maar aan al het goede komt een einde. Maar niet voordat we genieten van andermaal een traktatie voor de zintuigen. De proeverij van drie petit chocoladedesserts, smaakt mede dankzij de stevige zoete PX sherry, superbe. 

Dat de Franse keuken z’n grandeur heeft, wisten we wel. Maar dat je dit hartje Zwolle mag genieten, smaakt naar meer. Graag au revoir. 

www.restaurant-pampus.nl


Delen