Breman kiest voor het verduurzamen van bestaand vastgoed!
11-07-2019 in Home & Nieuws & Achtergrond

Breman kiest voor het verduurzamen van bestaand vastgoed!

Breman Utiliteit Zwolle is verhuisd. Niet naar nieuwbouw op een nieuwe of huidige locatie maar naar bestaand vastgoed. Een bewuste keus van Breman, geheel in lijn met de groeiende aandacht voor hergebruik en circulair ondernemen. Afgelopen maand heeft Breman het vernieuwde pand aan de Pascalweg 2 te Zwolle betrokken.

Onder een dak
André Cossee, directeur van Breman Utiliteit Zwolle, licht de keuze van de verhuizing toe. ‘Tot voor kort werkten we vanuit twee locaties, locatie Loggerweg in Westenholte en locatie Paxtonstraat op de Marslanden. Het was al langer een wens om van twee locaties naar één locatie te gaan en zo alles onder een dak te hebben. Dat maakt het werken gemakkelijker en efficiënter. Zodra de mogelijkheid zich voordeed hebben we snel geschakeld. We hebben daarbij bewust gekozen voor het hergebruiken en opwaarderen van bestaand vastgoed, een overweging vanuit circulariteit en hergebruik.’ Passend in de tijdgeest is door Breman gekozen voor een huurconstructie. Het bezit van bedrijfsmatig vastgoed wordt steeds meer het terrein van beleggers, gebruikers richten zich op hun corebusiness. In het geval van Breman Utiliteit Zwolle is dat met uitgebreide kennis en vraaggerichte oplossingen de klant ondersteunen op alle mogelijke vlakken gedurende de gehele levensduur van een installatie in zijn of haar gebouw. Van ontwerp, engineering en bouw tot en met nazorg en beheer en onderhoud. 

Verduurzamen
‘We huren onze nieuwe huisvesting van Jansen Vastgoed. Het verduurzamen van het bestaande pand is in goed overleg en samenwerking gegaan met deze eigenaar’, aldus André. Dinand Veurink, bedrijfsleider, vertelt welke aanpassingen zijn gedaan om op energielabel A uit te komen. ‘We hebben van de laagbouw de hele schil vernieuwd. Er zijn plannen om op het gehele dak van de laagbouw pv-panelen te plaatsen. Een warmtepomp draagt bij aan verwarming dan wel koeling van het pand. We bouwden er een nieuwe werkplaats bij volgens de laatste eisen en normen. Al deze investeringen doen we om onze ambitie waar te maken, namelijk een BREEAM-NL certificering van 4 sterren (Excellent). Duurzaamheid draait niet alleen om energie besparen. Net zo min als het draait om gezondheid. BREEAM-NL beoordeelt gebouwen op negen verschillende duurzaamheidscategorieën. Het is daarmee een integraal duurzaamheidskeurmerk.’ Dinand vult nog aan:  ‘Ook de bestaande installaties in het pand zijn zoveel mogelijk hergebruikt en niet rigoreus vervangen door nieuwe. Waar mogelijk hebben we de installaties opgewaardeerd tot het vereiste niveau,  de bestaande kanalen waar mogelijk weer gebruikt en zelfs een installatie verplaatst.’

Wagenpark
De Breman-groep heeft de ambitie uitgesproken om in 2025 energie-positief te zijn. Een forse ambitie, Breman heeft daar vooral ook het wagenpark op de korrel. André: ‘Van al de CO2 die we als concern uitstoten, komt 80 tot 90 procent uit onze auto’s op de weg. We rijden op dit moment proef met een elektrische Mercedes Vito-bus, de eerste in Nederland. Naast de hybride auto’s die we al hebben rijden stappen we steeds meer  over op elektrische auto’s. Op onze locatie in Zwolle hebben we alvast 8 laadpunten gerealiseerd, vooruitlopend op de toenemende vraag.

Papier
De inzet om bewust met energie en duurzaamheid bezig te zijn gaat verder dan het eigen vakgebied. Dinand: ‘Het gaat ook om onze voorbeeldfunctie. “Practice what you preach” oftewel doe wat je zegt, geef het goede voorbeeld en de rest volgt. Zo wordt nu al het papier dat we op onze locatie gebruiken en verbruiken gerecycled en opnieuw door ons gebruikt. Kartonnen koffiebekers, papier en dergelijke wordt gerecycled tot bijvoorbeeld handdoekjes voor in de toiletruimten. We hebben het circulair ondernemen echt omarmd.’

 


Delen