Gasvrij werken en wonen kan echt!
05-02-2018 in Home & Achtergrond

Dat de gasbel in Nederland z’n langste tijd gehad heeft, is een feit. Het Zwolse Energieneutraal ziet echter genoeg mogelijkheden om burgers en bedrijven een duurzaam alternatief te bieden. Sterker, zelf maken zij privé en op kantoor al gebruik van de nieuwste duurzame installatie oplossingen. Gasvrij wonen en werken, het kan!

Dirk-Jan Braker en zijn compagnon Michel Koenjer begonnen vijf jaar geleden met het dichtdraaien van hun gaskraan. Braker met vastgoedervaring en bouwkundige Koenjer voorzagen dat het gebruik van de traditionele cv-installatie eindig is. ‘Menigeen stelde de vraag hoe we panden konden verduurzamen. Toen is het lichtje gaan branden dat we vooral met elektra de beste kansen hadden om zelfvoorzienend te zijn, met behoud van het comfort. En dat is ons doel geworden.’

Mag ik uw energierekening eens zien?
Mag ik uw energierekening eens inzien? Die vraag stelt Braker steeds vaker bij bezoeken aan particulieren en zakelijke klanten. ‘Zo’n 80% van de rekening maar liefst is gerelateerd aan gasverbruik’, duidt Braker. ‘Aan Energieneutraal is het om de mogelijkheden dan te verkennen.’ Daarbij gaat het bedrijf uit van de trias Energetica: eerst kijken naar de isolatiemogelijkheden, met bijvoorbeeld HR++-ramen of het inspuiten van de muren of isoleren van de vloer en dak, vervolgens vervangt Energieneutraal de huidige CV-installatie door een alternatief verwarmingssysteem zonder gas en dan pas kijkt ze naar de mogelijkheden van zonne-energie-opwekking.

Warm worden van de showroom
Uitgangspunt voor Energieneutraal is ‘de gaskraan dicht’. Het bedrijf heeft diverse alternatieven van Duitse en Oostenrijkse A-merken in haar showroom op industrieterrein De Marslanden geplaatst, die uw energiebehoefte daadwerkelijk compenseren. De basis is meestal het zonlicht dat op de dakpanelen straalt. Energieneutraal werkt met de nog modernere daglichtpanelen, die gemiddeld meer energie opwekken. De opgewekte energie wordt gebruikt voor de nano-infrarood panelen, heatpipes, thermodynamica, energieopslag, installatie van domotica of aansturing van de pelletkachel (zie kader). ‘Daarbij kiezen we niet voor een middel. Nee, we kijken naar de behoefte van de klant qua kamerverwarming of warmwaterbehoefte en stemmen daar de verschillende warmtegevers op af.’

Duurzaam is ook onderhoudsarm
Duurzaam is voor Energieneutraal niet alleen het installeren van een op zonne-energie gebaseerde oplossing. ‘Wij leveren onderhoudsarme apparatuur’, vertelt Braker. Gebruikers weten dus zeker dat ze niet door de jaren heen geconfronteerd worden met extra kosten.’ Vanaf circa 5.000 euro kan een gemiddelde woning compleet voorzien zijn van warmte afgevende nano-infraroodpanelen, waarbij nog eens twaalf lichtpanelen komen. Met de duurdere, maar effectievere heatpipe kost een energieneutrale woning circa 7.500 euro. Een thermodynamica systeem komt uit op 13.000 euro. Energieneutraal adviseert-op-maat, levert de producten en installeert samen met lokale installateurs de totaaloplossing. Maar alles in overleg. Tevens kent ze de mogelijkheden van subsidies en duurzaamheidsleningen. 

Daglichtpaneel 
Dit zwarte zonnepaneel wekt elektra op ook op grauwe dagen. De oriëntatie (zuid) en hoek van het dak komt daardoor minder precies. 

Nano-infrarood 
Verwarmt dankzij elektriciteit (bijvoorbeeld zonne-energie) de ruimte met stralingsenergie, waarbij de elementen (vloer/wanden/plafond) verwarmd worden en niet de lucht. Nano-infrarood is verkrijgbaar in verschillende varianten, van panelen die als radiatoren gebruikt worden voor in woonkamer, handdoekdroger en spiegels, maar ook wandfolies of reclamepanelen.

CPC Heatpipe 
Heatpipes zorgen voor warm water voor de CV installatie of douche. Een heatpipe is uitgevoerd met nano gecoate buis waarbij het gehele jaar door dekkend warm water geleverd kan worden. 

Thermodynamica
Dit paneel aan de binnenmuur neemt koudemiddel op dat verdampt door de warmere omgevingstemperatuur. Het verdampte gas wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan het water in een buffervat (ten behoeve van CV of sanitair water), waarna het gas weer retour stroomt als koudemiddel naar de panelen. 

 


Delen