Afschaffing dividendbelasting géén feest voor DGA
21-01-2019 in Home & Nieuws & Kennis

De afschaffing van de dividendbelasting doet veel stof opwaaien. Opvallend is dat er nogal wat onkunde is op dit vlak. Niet vreemd, want de meeste burgers hebben er niets mee te maken. De ondernemer met een BV heeft hier wél te maken; dat is de DGA (Directeur/GrootAandeelhouder).

Sommigen van mijn DGA-klanten waren aangenaam verrast door de kabinetsplannen en gingen ervanuit dat ze voortaan onbelast winsten van hun BV konden gaan uitkeren. Geen raar idee, want ze hebben over die winst immers vennootschapsbelasting betaald. De dividendbelasting is een voorheffing op de inkomstenbelasting betaald over inkomsten uit aanmerkelijk belang, zoals het uitkeren van winsten uit BV’s aan DGA’s.

Niet voordelig voor DGA
De inkomstenbelasting uit aanmerkelijk belang wordt allerminst afgeschaft, maar in de komende jaren zelfs verhoogd. Tegenover de verlaging van de vennootschapsbelasting (belasting over winst van de BV) staat een stapsgewijze verhoging van de belasting op aanmerkelijk belang. Dit loopt de komende drie jaar op van 25% naar 26,9%.

TAX-Planning nodig!
Om te voorkomen dat er teveel belasting over uitgekeerde BV- winsten moet worden betaald, is het noodzakelijk dat de DGA een plan maakt over wat hij wil doen met het in de BV opgebouwde vermogen. Is hij van plan dit vermogen over te hevelen naar privé, dan kan het gunstig zijn dit in 2018 en 2019 te doen om zo een te hoge belastingheffing te voorkomen.

Mijn conclusie 
De geplande verhoging van de belasting over uitgekeerde BV-winsten, is een goed moment om te bepalen hoe u in de komende - zeg – 10 jaren uw vermogen wilt aanhouden of investeren/besteden: binnen de onderneming of juist in privé voor consumptie of in privé op te bouwen vermogen.

Peter de Jong IS partner bij KRC Van Elderen accountants | belastingadviseurs HEEFT EEN HEKEL AAN luiheid RIJDT EEN Mitsubishi Outlander PHEV (fiscaal gefaciliteerd) HOBBY tuinieren BEREIKBAAR VIA p.dejong@krcvanelderen.nl of 06 15 00 65 03.


Delen