Geld geleend van uw BV?
04-06-2018 in Home & Kennis

Curatoren zullen er van smullen als de BV een rekening-courant vordering heeft op u als directeur/aandeelhouder in privé.

Als het mis gaat met de BV en de curator komt in beeld, zal hij zoveel mogelijk activa (lees: bezittingen) te gelde gaan maken. Een rekening-courant vordering van de BV op de DGA komt dan goed uit en zal de volle aandacht van de curator krijgen. Datzelfde geldt natuurlijk als er geld is uitgeleend aan de DGA zonder dat daar een schriftelijke overeenkomst van geldlening is opgesteld.

Probleem dat hier nog bijkomt als bestuurder is of je je rol dan wel goed hebt vervuld. Welke bestuurder leent immers geld uit aan een derde zonder zo’n overeenkomst. Bestuurdersaansprakelijkheid ligt dan op de loer.

In situaties van echtscheiding kan een schuld van privé aan BV een bron van conflict zijn. Want wat is de feitelijke status van dit geld ? Is er sprake van een boedelschuld of juist niet ?

Verder stelt de belastinginspecteur zich graag op het standpunt dat een niet goed onderbouwde schuld van directeur/aandeelhouder aan de B.V. gezien moet worden als een uitdeling, die belast behoord had moeten worden met 25 % (!)

Van groot belang om in die situaties niet op het allerlaatst nog zaken te moeten regelen.

Moraal van het verhaal: Kijk hoe de geldstromen tussen B.V. en privé gelopen zijn en wat daarvan vast ligt. Laat op tijd een risicoscan uitvoeren en regel zaken die nog in het geheel niet of nog onvoldoende geregeld zijn.

 

Peter de Jong is partner bij KRC Van Elderen Accountants | belastingadviseurs, heeft een hekel aan luiheid, rijdt een Mitchubishi Outlander PHEV (fiscaal gefaciliteerd). Hobby tuinieren.

Bereikbaar via p.dejong@krcvanelderen.nl 06 15 00 65 03


Delen