‘Goedemorgen’ geeft je werk al glans
09-11-2018 in Home & Nieuws & Achtergrond

Novon, van 1 oktober 1993, bestaat 25 jaar. En dat wordt gevierd. Hier maakt het schoonmaakbedrijf er een feestje van door de omgeving van haar medewerkers hierin mee te laten delen: want alle medewerkers maken 25 keer kans om € 1.000 voor hun favoriete goede doel te winnen.


Afgelopen maanden mochten alle medewerkers van het Zwolse schoonmaakbedrijf een doel voordragen, die volgens hen wel € 1.000 kon gebruiken. Uit de door de medewerkers voorgedragen 160 stichtingen, verenigingen en andere initiatieven, zijn door een selectiecommissie vervolgens 61 doelen geselecteerd die door gingen naar de stemronde in september. Van de scoutingvereniging in Haarle en buurtvereniging in Langeveen tot de carnavalsvereniging in Zwolle en gehandicaptensport in Deventer: de diversiteit qua regio’s en activiteiten is groot.

 

Elke dag 1.000 euro
“Op al die doelen is van 1 tot en met 24 september massaal gestemd door medewerkers, maar vooral door hun vrienden en bekenden”, vertelt algemeen directeur Elbert-Jan Hesse. “Bijna 25.000 mensen hebben namelijk een stem uitgebracht. In de maand oktober wordt elke werkdag één van de 25 winnaars met de meeste stemmen bekend gemaakt. De cheque met € 1.000 overhandigen we tijdens een speciale bijeenkomst in november aan de medewerker die het voorgedragen heeft. Het mooie is dat de medewerkers, als een ambassadeur van hun voorgedragen doel, stemmen hebben proberen te werven. Dat motiveert hen ook weer. Op deze manier willen we onze medewerkers ook bedanken en in de schijnwerpers zetten. Ze mogen gezien worden.”

 

Jacco was een visionair
Waar Jacco Vonhof 25 jaar geleden begon als glazenwasser, heeft hij het bedrijf vanuit bedrijventerrein Marslanden en sinds 2016 aan de Botterweg flink laten groeien. Novon Schoonmaakbedrijven, waar ook Schoonmaakbedrijf Vlietstra sinds 2016 onderdeel van is, heeft nu vier locaties in Zwolle,  Enter, Leeuwarden en Groningen en is actief in heel Noordoost-Nederland om de gebouwen van opdrachtgevers te laten stralen. Oprichter en eigenaar Jacco Vonhof is per 4 september jl. benoemd tot voorzitter van MKB-Nederland, waarbij hij overigens betrokken blijft bij Novon. Met een goed gevoel kijkt Elbert-Jan Hesse terug op de afgelopen 25 jaar, waarvan hij zeventien jaar bij de zaak is. “We hebben een gezonde groei meegemaakt, waarin we telkens goed hebben nagedacht over onze aanpak. Jacco was daarin een visionair. We deden het anders: we gingen niet uit van urenlijstjes, maar dachten na over de behoeftes van onze opdrachtgevers. Ook keken we veel bij leveranciers hoe het anders zou kunnen.” Daaruit zijn soms mooie innovatieve oplossingen gekomen, zoals het onderhouden van linoleum vloeren met I-wax. Voor een beter resultaat en betere werkverdeling.

 

Investeren in waar je goed in bent
Opvallend was dat juist de medewerker telkens weer centraal staan bij Novon. Bij de keuzes voor nieuwe schoonmaakgereedschappen, kleding en voertuigen werden de medewerkers betrokken. “Daarmee creëer je draagvlak en betrokkenheid bij je mensen, en dat motiveert hen natuurlijk ook weer bij hun werk. We zien het terug in het lage verloop in de medewerkers, wat ons weer vertrouwen geeft. Scholing en carrièremogelijkheden tellen daarbij mee. Investeer niet in wat je met tegenzin doet, maar in wat mensen kunnen en leuk vinden. Daar word je dan als persoon en bedrijf beter in. Ik ervaar dat het hier bruist, de sfeer is goed. Dat willen we naar buiten uitdragen, als partner in verschillende maatschappelijke projecten, maar dus ook in de 25 verkozen goede doelen. En natuurlijk willen we onze werkwijze vertalen naar de opdrachtgevers op de locaties. Het zit al in kleine dingen, zoals de omgangsvormen: gewoon ‘goedemorgen’ zeggen en de ander koffie aanbieden. En natuurlijk je spullen opruimen.”

 

Novon
Botterweg 16, Zwolle
038 – 460 1610
www.novon.nl


Elbert Jan Hesse (53) vindt graag een extra uitdaging in skiën en racefietsen. “Samen met Jacco Vonhof, zijn en mijn zoon heb ik 31 augustus voor de derde achtereenvolgende keer de Mont Ventoux beklommen. Dit in het kader van Groot Verzet Tegen Kanker.”
Delen