HILDE SCHOONBEEK: 'Clowns moet je serieus nemen'
26-07-2018 in Portret

De rode clownsneus is voor Hilde Schoonbeek (53) een middel om zieke mensen op te laten leven en om samenwerkingspartners zich kwetsbaar te durven opstellen. Waarom we clowns serieus moeten nemen.

 

“In mijn rol als clown is het de essentie om anderen zichzelf te kunnen laten zijn. Naast mijn werk in voornamelijk zorginstellingen ben ik trainingsacteur en geef teamtrainingen bij bedrijven. Denk aan omgevingen waar in het wandelgangencircuit meer wordt gepraat dan mensen elkaar rechtstreeks durven te zeggen. Mijn rol is het om deze collega’s weer het vertrouwen te geven dat ze elkaar iets kunnen vertellen of vragen. Ik maak geen teamanalyses en gebruik geen methodieken. Juist de clownsneus werkt goed: mensen voelen zich dan gelijk en verbonden en dat ontwapent. Een clown heeft geen verborgen agenda. Een mooi compliment kreeg ik van een deelnemer: ‘Ze duwt je liefdevol over het randje van je comfortzone’. Daar word ik warm van.”

“Opgevoed in een ondernemersgezin heb ik de hbo-studie Small Business gedaan. Na enkele jaren in het onderwijs raakte ik als amateuracteur en toneelliefhebber geïnspireerd door de CliniClowns. Ik heb mijn baan opgezegd en ben me gaan verdiepen in het clownsvak. Het is ook echt een vak. Ik heb een jaarstudie gedaan plus nog diverse specialisaties, zoals voor dementerenden en kinderen. Nog steeds ontwikkel ik me, omdat ik vind dat dat moet, als je je vak serieus neemt. Daarom heb ik het in 2009 ook bedrijfsmatig opgepakt, omdat dit de plek is, van waaruit ik de dingen kan doen, waar mijn hart ligt én waarmee ik van betekenis kan zijn voor anderen. Want het werkt.”

“Ik ervaar het ondernemerschap als organisch proces. Via via word ik gevraagd om mijn kwaliteiten. Dat werkt voor mij; inmiddels ben ik vooral werkzaam in de zorg, het onderwijs, de retail en dienstverlening. Dat staat dicht bij mij. Als ondernemer hoop ik nog te groeien in mijn overtuigingskracht om bedrijven en instellingen te laten zien dat ik meerwaarde bied met de openheid en wijsheid van de clown. Want clowns moet je in hun rol én zakelijk serieus nemen.” 

 

www.hildelaatjezien.nl

 


Delen