Ronde Tafel: Werven en binden van werknemers
11-12-2018 in Home & Ronde Tafel

Omgaan met de nieuwe schaarste

De seinen staan op rood, er is krapte op de arbeidsmarkt. Er is een mismatch tussen openstaande vacatures en beschikbaar potentieel om deze vacatures in te vullen. Mede daardoor zijn er meer vacatures dan passende arbeidskrachten. Het bedrijfsleven biedt nieuwe banen, het onderwijs heeft nog onvoldoende de aansluiting hierop gevonden. Wat betekent deze situatie op de arbeidsmarkt voor het werven en binden van werknemers. Hoe gaan we om met de nieuwe schaarste?

Opwarmer
We stellen deze vraag aan een viertal ondernemers uit de regio Zwolle, elk met een andere achtergrond. Tanja Benus is districtmanager bij Novon, een grote schoonmaak-organisatie. Ze is Lean-expert bij deze organisatie. Ellen Straatsma is commercieel manager bij Djopzz, uitzendbureau, intermediair en verbinder van mens en werk. René Brouwer is nu eigenaar/ directeur van Dagelyks Communicatie, reclamebureau. Hij zette daarvoor diverse ondernemingen op. Pim van Doorn is directeur van Van Doorn Beveiliging, voor event security, object beveiliging en surveillance. Tijdens de onderlinge kennismaking schenkt onze gastheer van vandaag, Ton Kolman van Brasserie Hofvlietvilla, de koffie uit. We vragen hem naar zijn ervaring met het werven en binden van personeel. Uit de markt horen we immers geluiden dat het moeilijk is in de horeca om aan mensen te komen. Ton’s reactie is verrassend, hij heeft geen personele problemen, het verloop is zeer gering. Zijn geheim om werknemers aan zich te binden? Ton: ‘Zorg dat je mensen het naar de zin hebben. Biedt duidelijkheid en ondersteuning.' Dat is een mooie opwarmer voor het ronde tafel gesprek.

Creativiteit
Het vraagt extra inspanning van de werkgever om de juiste werknemer te vinden en deze werknemer aan zich te binden. Ellen: ‘De rol van de bemiddelaar wordt steeds belangrijker. Ik denk ook dat werkgevers anders moeten gaan kijken, zij kunnen niet meer volstaan met het gebruikelijke wensenlijstje. Het gaat om competenties, om het herkennen van talenten en je een voorstelling maken hoe je deze talenten verder kunt ontwikkelen.’ René onderstreept dit met een praktijkvoorbeeld: ‘We hebben ooit een helpdeskmedewerker bemiddeld voor de functie van systeembeheerder. Wij zagen die potentie. Om de werkgever te overtuigen boden we deze medewerker aan tegen een zeer laag uurtarief dat langzaam zou groeien naar het niveau, passend bij de functie van systeembeheerder. Daarvoor in ruil vroegen we de toezegging dat, bij gebleken geschiktheid, de medewerker in vaste dienst kwam. Zo heeft het ook uitgepakt.’ Tanja beaamt dat de huidige situatie op arbeidsmarkt vraagt om creativiteit en minder halsstarrig vasthouden aan wat geweest is. Tanja: ‘Het is niet nieuw, we hebben eerder krapte gehad.

In de schoonmaakbranche is het nu zaak dat onze opdrachtgevers (werkgevers) bereid zijn flexibeler te kijken naar werktijden en samen te zoeken naar oplossingen. Zij leggen nu nog vaak een te statisch eisenpakket voor.’ Het gaat om zoeken naar oplossingen stelt René en Pim valt hem bij: ‘Ik kreeg een vraag van de exploitant van een benzinestation, of ik bij hem om 23.00 uur de sluitingsronde kon doen. De capaciteit had ik op dat tijdstip niet vrij. Ik gaf als optie om een half uur eerder te sluiten, dan kon ik het combineren. En dus ook een scherpere aanbieding maken. Win-win, door de bereidheid om iets te schuiven.’ Vooral flexibiliteit én creativiteit is nu nodig, van alle betrokken partijen.

Leeftijd
Tijdens het gesprek komen twee leeftijdsgroepen van werknemers prominent naar voren. De millenniumgeneratie en de 50-plussers. Volgens Ellen is voor de zogeheten millennials geld geen drijfveer. ‘Vrijheid vinden zij veel belangrijker, zij willen zelf bepalen wanneer en hoeveel ze willen werken. Zij kiezen voor zichzelf, minder om ergens bij te horen.’ René benadrukt het doen van gedegen onderzoek naar wat deze groep werkelijk belangrijk vindt. ‘Anders investeer je misschien in het verkeerde.’ Pim: ’Ik herken wat Ellen zegt. Ik merk dat sterk bij de grote, meerdaagse events waar wij de security leveren. Deze zijn interessant zijn voor jongere medewerkers. Niet alleen om het inhoudelijk programma en de kans celebraties van dichtbij aan het werk te zien.

Nee, ze draaien in een weekend 30 uur en nemen dan de rest van de week vrij. Als werkgever zorg ik voor vervoer en voor een slaapplek op een nabij gelegen camping. Maken we er ook een klein feestje van.’ Tanja herkent die andere mentaliteit van de millennials maar brengt in dat salaris nog altijd belangrijk is. ‘De schoonmaakbranche heeft een redelijke cao, deze is de laatste jaren steeds gegroeid. Schoonmaak bleek afgelopen periode het best betaald vakantiebaantje. Waar de jongeren elders 4 euro per uur kregen was dat bij ons 6 euro. Plus een bonus als je iemand aandraagt. Ook daarin moet je flexibel zijn. De jeugd kan niet vijf dagen, wel bijvoorbeeld twee avonden.

Dan moet je de ploeg zo samenstellen dat het voor iedereen past.’ Het imago van het werk en de werkgever speelt zeker ook een rol bij millennials. Tanja: ‘Onze branche ontworstelt zich langzaam aan het negatieve imago. Het is een serieuze branche. Robotisering doet zijn intrede, zo maken machines volautomatisch vloeren schoon.’ Ook voor de werknemer van vijftig plus ligt het beeld genuanceerd. In de schoonmaakbranche zijn zij goed vertegenwoordigd.

Pim wijst op een discrepantie: ‘Deze mensen willen graag een fulltime baan, die kan ik ze niet bieden. Ik kan zo een aantal mensen voor een half jaar uit de UWV-bakken halen, ik heb werk zat met name in de zomer.’ ‘Heel erg jammer, de vijftig plusser is over het algemeen erg gemotiveerd en heeft veel werk- en levenservaring’ zo stelt René. Ellen: ‘De regelgeving zit ons in de weg. De UWV oppert zelf in de richting van de oudere werknemer 'je neemt wel een risico, denk er maar eens goed over na'. Voorwaarden als minimaal een-jaar-contract werken nu tegen ons. UWV zit nog heel erg in de hulpverleningsmodus. Zij zouden een stapje terug moeten doen met hun regels en creatiever moeten zijn om het juist voor ouderen aantrekkelijk te maken weer in het arbeidsproces te stappen. Als de persoon gemotiveerd is om aan het werk te gaan en we kunnen bijsturen in de verwachtingen over en weer, dan is een match mogelijk, daar ben ik van overtuigd.’ De geldelijke beloning voor arbeid is nog steeds belangrijk, er is nu ook ruimte om meer te betalen. Tarieven staan onder opwaartse druk. Zeker zo belangrijk zijn de overige arbeidsvoorwaarden en de totale werktevredenheid.

Samenwerken
Het vraagt een veel actievere opstelling van partijen om de schaarste op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden. Tanja: ‘Het gaat om omdenken. Iemand wil een baan voor 25 uur, wij hebben 10 uur te bieden. Dan ga ik in overleg met Djopzz voor nog eens 15 uur om daarmee een combinatie te maken.’ Pim voelt wel voor dergelijke combinaties: ‘We moeten iemand aan de hand nemen in een actieve zoektocht naar een match.’ René: ‘Het is nu zaak om samen te werken, elkaar te helpen, we hebben allemaal dezelfde problemen.’ Tanja vindt dat iedereen moet meebewegen. Ellen: ‘Elkaar wat gunnen, ook heel belangrijk.’

Er ontvouwt zich een concrete casus, het brengt de deelnemers aan dit ronde tafel gesprek dichter bij elkaar. Pim: ‘Ik heb contact met een supervent, 57 jaar. Met UWV ben ik in overleg om hem 30% loon te laten behouden boven zijn uitkering. Ik kan hem echter geen fulltime contract aanbieden, alleen een nulurencontract. Dat vindt hij, begrijpelijk, een te groot risico. Kunnen we niet iets voor deze man doen? Zien Ellen en Tanja misschien mogelijkheden om met Pim een combinatie of combinaties te maken. Met Djopzz als werkgever en een vast contract voor deze werknemer? Omdenken, creatief zijn, samenwerken: gaan we een match zien voor deze supervent? Hoe dan ook, Regiolokaal was erbij.

Over de Locatie
Het Regiolokaal ronde tafel gesprek werd gefaciliteerd door Brasserie ‘De Hofvlietvilla’. Ton en Helga Kolman hebben samen met hun team in korte tijd de Hofvlietvilla tot een aantrekkelijke hotspot gemaakt.

De villa met de nieuw aangebouwde serre is fraai gelegen aan de stadsgracht. De mooie, groene tuinsetting aan het water, gecombineerd met de gastvrijheid van het Hofvlietvilla-team, maakt het hier goed toeven. Lunch, diner of gewoon een kopje koffie met zicht op de historische binnenstad van Zwolle, altijd top.

Hofvlietvilla beschikt ook over vergaderfaciliteiten. Er is de Bibliotheek voor kleinere gezelschappen. Grotere groepen tot en met 16 personen kunnen prima vergaderen in de sfeervolle balkonkamer op de eerste verdieping. Beamer, netwerk aansluiting, flipover etc. zijn aanwezig. Net zoals het altijd inspirerende uitzicht over de stadsgracht.

 

Over de deelnemers

ELLE STRAATSMA
Commercieel manager bij Djopzz
 
elle
'we gaan meer vaste dienstverbanden bieden'

 

RENÉ BROUWER
Directeur Dagelyks Communicatie
rene
'Zorg dat je medewerkers trots op je bedrijf zijn, dat zorgt voor mond-tot-mond reclame'

 

PIM VAN DOORN
Directeur Van Doorn Beveiliging
pim
'Verstevig en verbeter de samenwerking met partners als de uitzendbranche en het onderwijs'

 

TANJA BENUS
Districtsmanager Novon
tanja
'We zullen samen met onze klanten moeten kijken naar meer flexibiliteit in arbeidstijden zodat we een match kunnen maken met het huidige aanbod van werknemers'


Delen