Volvo Zwolse Grachtenrace: een groots sportief evenement
25-06-2019 in Home & Nieuws

Zonovergoten en loodzware 11e editie van de jaarlijkse sloeproeiwedstrijd 

Wie zaterdag 22 juni in de Zwolse binnenstad was, kon er bijna niet omheen. Met 600 roeiers, verveeld over 70 teams, stond Zwolle in het teken van de Volvo Zwolse Grachtenrace. De 11e editie van de wedstrijd trok roeiteams uit het hele land en toeschouwers uit de stad en wijde omstreken.

“We kijken terug op een zeer geslaagd event. Er zijn mooi sportieve resultaten geboekt en daarnaast voelde de dag aan als één groot feest in de stad”, vertelt mede-organisator Josje Waagmeester. “Als organisatie zijn we erg trots op de deelnemers, maar ook op de samenwerking met vrijwilligers, inwoners van de binnenstad, de gemeente, Rijkswaterstaat en onze sponsoren. Alleen al de tewaterlating van alle sloepen is elk jaar weer een logistieke uitdaging. We zijn zeer dankbaar dat we wederom kunnen terugkijken op een geweldige editie.”

Uitslagen
In het algemeen klassement bij de heren eindige Trewès 2 uit Aldeboarn op de eerste plek. Bij de dames pakte team Lyts Frisia uit Its Heidenskip de beker. Natuurlijk waren ook de Zwolse teams vertegenwoordigd. De dames van Swolla eindigden op de 6e plek in de 1e klasse (13e in het algemeen klassement) en team Witte Beer eindigde een plaats lager op de 7e plek in diezelfde klasse (14e plek in het algemeen klassement). De Swolla-heren pakten de 4e plek in de 1e klasse, goed voor de 8e plek in het algemeen klassement.

“De bekers en medailles werden na afloop van de race met veel trots en gejuich ontvangen”, vertelt Waagmeester. “Mede omdat de uitslagen van de Volvo Zwolse Grachtenrace meetellen in het Nederlands Klassement.”

Route door de grachten
De route van de Volvo Zwolse Grachten loopt dwars door de grachten. Dat maakt het een unieke wedstrijd. “Er zijn maar weinig plekken waar je kunt passeren. Het is dus zaak om juist daar je slag te slaan”, vertelt Michiel Lublink, slagman van Swolla.

Brasserie Hofvlietvilla was ook dit jaar weer de locatie van de start en finish. DJ Etienne zorgde in de tuin van de brasserie voor de muzikale noot, die vooral rondom de explosieve start en finish en bij het passeren van de sloepen zorgde voor een extra energieboost. “Dat konden de roeiers goed gebruiken tijdens deze loodzware race”, zegt Waagmeester.

Zweten geblazen
Waar in de ochtend nog wat wolken te zien waren, is de zon in de middag namelijk niet meer weggeweest. Voor de roeiers bracht de oplopende temperatuur extra uitdagingen met zich mee. “Het was flink zweten geblazen”, legt Waagmeester uit. “Gelukkig was er voor de roeiers wat meer verkoeling op het open water richting het Zwarte Water, want in de binnenstad is de temperatuur al snel een paar graden hoger! Het was al met al een editie om niet te vergeten.”

Op de Facebookpagina van de Volvo Zwolse Grachtenrace zijn de foto’s en video’s van het evenement terug te zien:https://www.facebook.com/zwolsegrachtenrace


Delen